Notícies


NOTÍCIA:

Els amazics celebren a Barcelona l'any nou amb conferències i actuacions musicals. Llegir notícia.


NOTÍCIA:

L'any nou amazic a Roses. Festes i reivindicacions. Llegir notícia.


NOTÍCIA:

Algèria (Mzab): Continuen les agressions contra el Poble Amazic de Mzab.

Aquests darrers dies, la ciutat de Ghardaïa (Tagherdayt) al sud d’Algèria està vivint una allau d'enfrontaments violents a causa dels atacs i les agressions a la població autòctona amaziga de la ciutat per part de bandes pertanyents al grup Xaamba (comunitat arabòfona a la ciutat amb forts lligams amb el govern central algerià). Les bandes d’agressors han protagonitzat diversos atacs violents cremant i saquejant botigues, comerços, vehicles i llars de la població amaziga. Diferents testimonis i mitjans de comunicació locals asseguren que la intervenció de les forces d’ordre del govern algerianes després dels enfrontaments, malauradament, no ha fet més que augmentar la violència. Segons les esmentades fonts, les forces de l’ordre algerià han fet moltes detencions i han torturat manifestants mzabites. Després de molts dies de violència intensa, les bandes Xaamba no han parat d’agredir amb duresa la població del Mzab i els seus bens, i fins i tot al seu patrimoni cultural. Els agressors han profanat tombes i han destruït edificis emblemàtics de la ciutat de Ghardaïa com el mausoleu ibadita, construït al segle XVI i declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Els esdeveniments del Mzab han causat molta indignació entre els militants del moviment amazic de tot el nord d’Àfrica i de la diàspora. En alguns països, s’han organitzat manifestacions per denunciar els fets violents de Ghardaïa i donar suport al poble de Mzab, víctima de la violència, la humiliació i les agressions.


NOTÍCIA:

Algèria: Els amazics de Mzab fan una crida al món per a salvar-se de les agressions i del terrorisme. Més informació.


NOTÍCIA:

Marroc: Un xeic, diputat i membre del partit PJD, causa indignació entre els amazics per una burla de mal gust!

Abou Zayd, un famós recitador de l’alcorà i diputat del Partit Justícia i Desenvolupament, partit islamista marroquí que presideix actualment el govern, va protagonitzar un acte en que s’ha burlat dels amazics. Va ser en una conferència a Kuwait. Abou Zayd, durant la seva intervenció va dir fent-hi al•lusió als amazics del sud del Marroc: ... al meu país (Marroc), hi ha una gent que pertany a una raça determinada i que és molt coneguda per la seva avarícia…” i després explica un acudit sobre els comerciants amazics d’origen del Sus (sud del Marroc) per fer riure als assistents. Arran d’aquest fet, la comunitat amaziga del Marroc, i sobre tot, els militants amazics procedents de la zona de Sus, s’ha mobilitzat en les xarxes socials i en els diaris i altres mitjans contra el que consideren un insult o un acte de racisme vers els amazics en general.


NOTÍCIA:

L'Associació Tawmat organitza una trobada sobre l'actualitat dels amazics. 28 de desembre de 2013. El Prat de Llobregat. Programa:


NOTÍCIA:

Líbia: Els amazics de Lalut expressen el seu malestar per la situació que viuen i reclamen canvis.Veure notícia publicada per Tamazgha.fr(en francès).


NOTÍCIA:

Assemblea Mundial Amaziga celebra el seu 7è encontre a Tiznit (el Marroc)els dies 13, 14 i 15 de desembre de 2013. Més informació.


NOTÍCIA:

Marroc: Declaració anual de la Xarxa Amaziga per a la Ciutadania sobre els drets culturals i lingüístics amazics al Marroc (2013). Llegir el text de la declaració (en castellà).


NOTÍCIA:

Algèria (Cabília): La televisió canadenca RDI emet un documental sobre els amazics de la Cabília.


NOTÍCIA:

Líbia: l'amazic s'ensenyarà a les escoles de "les zones amazigues" del país. Militants amazics qüestionen aquesta decisió i pensen que és insuficient. Veure notícia publicada per Tamazgha.fr (en francès).


NOTÍCIA:

Presència de l'amazic als actes: Un Món de Cine. Un viatge de cine a la cultura i realitat social dels nouvinguts a Osona. Més informació


NOTÍCIA:

La Fundació Euroàrab de Granada organitza el seminari: LOS AMAZIGHES: Historia, Sociedad, Política y Cultura. Veure més informació i programa: Web centre Euroàrab


NOTÍCIA:

AZAWAD. CONTINUA LA REVOLTA TUAREG: MANIFESTACIÓ A KIDAL

El 22 de setembre passat va ser la festa nacional de Mali. Es commemorava la data de la independència d’aquest Estat creat per França l’any 1960, oblidant les promeses fetes als tuaregs repetidament.

En aquesta data a Kidal, en el territori tuareg de l’Azawad, centenars de manifestants, majoritàriament dones, han sortit al carrer per a recordar la seva determinació de ser lliures i mostrar el rebuig a l’Estat malià, un poder ocupant.

Així ho han fet veure en una gran pancarta on hi deia: “22 de setembre de 1960: fi de la colonització – comença l’ocupació”. Els darrers mesos es repeteixen les mobilitzacions recordant aquesta situació d’ocupació que s’ha tornat a reviure d’ençà del mes de gener quan va tenir lloc la intervenció militar francesa contra la independència de l’Azawad.

AZAWAD: HISTÒRIA POLÍTICA DE LES DARRERES DÈCADES

(extret dels escrits de solidaritat catalans en el procés d’independència)

La lluita del poble amazic és llarga i fa, en dates recents, almenys desenes d’anys que dura. Des de la Cabília d’Algèria ja fa més de cinquanta anys, a les mobilitzacions del Sud-est i del Rif al Marroc, durant les darreres dècades; la lluita dels amazics de Líbia i la lluita per la Independència dels tuaregs de l’Azawad, el poble amazic no ha parat mai de manifestar amb força la seva ànsia de llibertat.

En el moment present, el passat mes de gener l’exèrcit francès va entrar al territori de l’Azawad en una operació de suport al govern corrupte de Mali. L’Estat francès sempre ha cobejat aquestes terres amb interessos imperialistes evidents. Els governs de Mali (els anteriors i la junta militar actual) i l’Estat francès enganyen l’opinió internacional per a obrir una porta a l’intervencionisme militar, que en connivència amb el govern corrupte de Mali, ha massacrat el poble d’Azawad repetidament els anys 1963, 1990, 2006, 2010 i 2012 ; i l’ha maltractat en moments de grans sequeres com les del 1967, 1973, 1984 i 2010 amb la intenció d’afavorir un veritable genocidi.

El Moviment Nacional per l’Alliberament de l’Azawad - MNLA – que va proclamar la independència el 6 d’abril de l’any passat és un moviment popular i democràtic nascut de la resistència contra una voluntat política i militar d’extermini per part de Mali. L’Estat independent d’Azawad es proposava de regir-se per una Constitució Democràtica i s’havia adherit plenament i explícitament a la Carta de les Nacions Unides. La seva lluita mereix tot el nostre respecte i reclama la nostra solidaritat activa. No podem acceptar que els interessos neocolonials de França matin el dret dels amazics d’Azawad a decidir per ells mateixos el seu futur. El poble amazic a l’Azawad i arreu del Nord d’Àfrica ha de rebre la nostra solidaritat activa. El futur del poble amazic és el futur del poble català, aquesta ha de ser la nostra convicció.

LLIBERTAT PER AL POBLE AMAZIC !! – TILELLI I TMAZGHA !!


NOTÍCIA:

Homenatge al professor Carles Castellanos a Agadir (dies 25 i 26 de setembre de 2013)

NOTÍCIA: El cinema amazic ret homenatge al cinema català al sud del Marroc: films com Fénix 1123, Pa Negre, Nens Salvatges, Anxaneta, Raval Raval, s'han projectat a Agadir entre els dies 23 i 29 de setembre. Paral·lelament, s'han organitzat diferents conferències i debats per donar a conèixer la cultura i la llengua catalanes.

NOTÍCIA:
Dos periodistes francesos assassinats prop de la ciutat tuareg de Kidal. El MNLA emet un comunicat de condemna

El Moviment Nacional per a l’Alliberament de l’Azawad (en francès, MNLA) ha emès (2.11.13) un comunicat on fa pública la seva condemna “amb la més gran fermesa”. El fet és que el segrest i l’assassinat ulterior d’aquests periodistes ha tingut lloc, dissabte passat 2 de novembre, quan es disposaven a publicar una entrevista feta a un dirigent del MNLA. D’ençà de l’ocupació del territori per les tropes franceses, la manca de coneixement del terreny està fent possible que grups gihadistes facin incursions en els territoris d’on havien estat desplaçats per l’MNLA. Una prova més de la inutilitat d’aquesta ocupació militar, amb objectius estratègics, portada a terme per l’Estat francès.

NOTÍCIA:
Un Imam de Sabadell predica públicament contra els amazics

Segons informa l'associació Anaruz n Afrika, l'imam Mohamed Chtaibat va adreçar el proppassat 24 d'octubre una prèdica sectària als musulmans assistents a la mesquita Assalam de Sabadell, en la qual va acusar els amazics de dividir els muslmans i de rebre ajuts dels enemics de l'Islam per a fomentar el racisme contra els àrabs. No cal dir que es tracta de calúmnies sense fonament i que no fan més que reproduir la ideologia araboislàmica dels sectors dominants al Marroc i, en general, als països nord-africans. La societat catalana hauria de reaccionar enèrgicament contra aquest intent d'enverinar la convivència per interessos ideològics i fonamentalistes. El fanatisme islamista no es pot tractar amb indiferència com ho demostren les experiències nefastes dels països que han estat tolerants contra la ignorància i l'obscurantisme religiós. Per aquesta raó el moviment amazic es proclama favorable a la laïcitat. Segons el MADLI (Moviment Amazic per la Democràcia la Laïcitat i la Igualtat) creat l'any 2011 "La societat s'ha de regir per principis de gestió democràtica sense interferències de les ideologies ni els grups religiosos, interferències que han estat fins ara les causes del subdesenvolupament i la repressió de la població nord-africana. En una societat laica la religió haurà de limitar-se a l'àmbit de les creences íntimes individuals sense capacitat de condicionar la vida de les altres persones ni reprimir el seu pensament lliure".